15/16 weken zwanger & controle

We waren jarig! Evelyn heeft weer veel mooie cadeautjes gekregen. Binnenkort zal ik hier even verder op in gaan want er zitten zeker weer leuke cadeautips tussen. Met een ruime 15 weken zwangerschap heb ik nog even een controle gehad bij de verloskundige en ik heb mega veel buikpijn gehad deze weken. Groeipijn zou het zijn… En een goede tip is ook om een zwangerschapsdagboek bij te houden. Leuk voor later!

(Corona) Controles verloskundige

Door de corona uitbraak zijn de controles ontzettend verminderd. Met 8 weken heb ik een echo gehad om te kijken of er een hartje klopte. Verder hebben we wat vragen besproken maar vanwege de corona richtlijnen zijn er geen controles gedaan. Ik kan me van de zwangerschap van Evelyn nog herinneren dat er onder andere gewogen werd en de bloeddruk werd gemeten bij elke controle. Nu zijn de controle minimaal. Met 9 weken heb ik telefonisch een intake gehad en hebben we nog wat punten door gesproken van de vorige zwangerschap en bevalling. Met 10 weken en 6 dagen heb ik een termijn echo gehad. Verder geen controles ook. Ik heb nog een combinatietest gehad maar deze is niet standaard.

Met 17 weken zou ik dan pas weer een controle hebben maar door de overstap naar een andere praktijk kon ik deze afspraak naar voren halen en kreeg ik een volledige controle met 15 weken en 3 dagen. Mijn start gewicht voor de zwangerschap was ongeveer 64 kilo, ik ben door de misselijkheid ongeveer 4 kilo afgevallen in het eerste trimester. En nu ben ik 59 kilo dus ook in het 2e trimester ben ik nog een beetje afgevallen. Daar kwam ook in naar voren dat mijn bloeddruk niet heel hoog is waardoor ik soms aardig duizelig kan zijn. Mijn vermoedens dat ik getrappel voel klopt ook. En ik heb een medische indicatie. Een thuisbevalling wordt dus in mijn geval afgeraden vanwege mijn placenta avontuur. Opzich valt de misselijkheid wel mee alleen heb ik geen eetlust waardoor ik soms letterlijk vergeet te eten… De nu eerst volgende standaard controle heb ik pas op 6 juli in de nieuwe praktijk, de 20-weken echo heb ik de 2e week van juni.

Orfeus app

Mijn medisch dossier kan ik terug zien in de Orfeus app. Ik moet zeggen dat ik dit super handig vindt. Met een code die ik bij de intake heb gekregen kan ik bij alle documenten en echo foto’s. En als ik vragen heb staan er een paar linkjes op met betrouwbare informatie over zwangerschap, borstvoeding en geneesmiddelen. Ook maakt zowel de app, als ik, veel gebruik van de 24baby site en lees ik wekelijks de leuke informatie over de ontwikkeling van de baby.

Met 16 weken is de grote van de baby vergelijkbaar met een avocado. Ook kunnen ze in deze fase gaan horen. Ik luister in de auto gewoon naar de radio maar misschien is het een idee om wat vaste nummers te luisteren en die na de geboorte ook te luisteren… Ik heb hier goede verhalen over gehoord. Haha;)

Oudere blogs

Geef een reactie