2e combinatietest en geslacht

Afgelopen maandag hebben we voor de 2e keer de combinatietest laten doen. Hier kún je voor kiezen maar het is geen verplichting. Dit kost €180,-. Wij kozen hier toen al heel bewust voor omdat het niet alleen om het bloedonderzoek gaat zoals bij de nipt-test. Deze test hebben we niet laten doen omdat we dachten dat er iets niet goed zou zijn. Maar als bevestiging dat het juist wél goed gaat. En ook bij deze baby kregen we een totaal plaatje van de ontwikkeling tot zover. Ik was tijdens de echo 12 weken en 6 dagen zwanger.


Lees hier: Onze 1e keer voor de combinatietest. 

Meer dan een nekplooi

Het gaat niet alleen om de nekplooimeting maar eigenlijk is het een beetje vergelijkbaar met de 20-weken echo. Er wordt naar veel meer gekeken dan alleen de nekplooimeting. Ook bij deze baby is gekeken naar de buik en rug die rond de 12e week dicht moeten zijn. Omdat het niet gelukt is de foliumzuur binnen te houden (ik ben weer zo ziek geweest) vond ik dit onderzoek nu nog belangrijker. De aanleg van de botjes in bijvoorbeeld de ledematen zagen er goed uit. Waarschijnlijk heeft het geen klompvoetjes of een hazenlip. Alle organen zitten op de goede plek. We hebben het hartje goed gezien ook het stromen van het bloed dat in kleur op het scherm te zien is. De hersenhelften kwamen mooi in beeld en zagen er tot zover gezond uit. Nou is dit laatste natuurlijk geen garantie. Voor een termijn van nog geen 13 weken. Maar het is al prettig dat er niks geks is gezien. 
Toen het er even goed voor ging liggen kon tegen het einde de nekplooimeting nog even gedaan worden. Deze mag niet dikker dan 3mm zijn. En ook dat was niet het geval. Omdat de ligging van de baby nog steeds goed genoeg was kon de echoscopiste nog tussen de beentjes spieken. 

Een piemel!

Het bepalen van het geslacht bij een meisje is niet altijd makkelijk en even duidelijk. Maar ze twijfelde niet eens. Ze zag een piemel… En daar moesten wij wel even aan wennen. Aangezien verbindelaren, volgens een “urban legend” dochters krijgen… Dachten wij. 

Verschil met de nipt-test

Aan het einde van de echo hadden we het nog even over dat er veel vaker voor de nipt test wordt gekozen. De nipt test is betrouwbaarder maar dat bestaat alleen uit een bloedonderzoek. De echoscopist vertelde ook dat het haar soms nog wel verbaasde dat de combinatietest bijna niet meer wordt aangevraagd. Ze noemde als voorbeeld dat het maagje van een baby niet vlakbij het hartje moet zitten maar onder het middenrif. Zit het wel op de verkeerde plek dan heb je alsnog een probleem. En dat soort afwijkingen worden nu vaker pas opgemerkt bij de 20-weken echo. Terwijl het ook heel belangrijk is. 
Na de zomer zal er een 13-weken echo komen. Deze is nieuw en de echoscopiste heeft bij ons nog wat geoefend op die echo. Ik vind het erg jammer dat “we” (zwangeren) zo weinig echo’s krijgen en daarom vind ik dit extra leuk en het is gewoon belangrijk. 

Wij kiezen voor de combinatietest omdat…

Als er iets niet goed is weet ik dit liever eerder. Zodat we geen verrassingen tegen komen bij de 20-weken echo of na de geboorte. Het was voor ons nu ook de laatste combinatietest. Want met een meisje en een jongen zijn wij straks compleet!

Geef een reactie