Baby in een draagdoek?

Een week voor de bevalling was ik zelf ook nog jarig. Nooit weet ik een leuk verjaardagscadeau maar een zwangere buik creëert soms ook goede ideeën. 🙂 Het leek mij zo mooi om een klein baby’tje te kunnen dragen! Ik had tijdens de zwangerschap gelezen dat een baby zich juist veilig en geborgen voelt als het in een draagzak/doek zit. Ik had de keuze tussen een draagdoek of een draagzak met een makkelijk kliksysteem. Wat is goed en makkelijk?

Wat is er allemaal?

Eigenlijk is alles goed als jij je er goed bij voelt. Je hebt heel veel verschillende draagdoeken en draagzakken. Het voordeel van een draagzak is dus dat deze makkelijk is vast te klikken en je kunt deze makkelijk verstellen. Een draagdoek is ergonomisch en sluit zich goed om het lichaampje van je kind. Voor je een draagdoek/zak gaat kopen denk dan goed na over waarvoor je het wil gaan gebruiken. Alleen binnen of ook buitenshuis? Dagelijks of af en toe met een dagje uit? Voor welke leeftijden wil je het gaan gebruiken. Niet alles is geschikt voor de grotere kinderen. En is het zo verstelbaar dat ook iemand anders er gebruik van zou kunnen maken.

Rekbare draagdoek

Ik heb uiteindelijk gekozen voor een rekbare draagdoek van Babylonia. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een rekbare en een geweven doek. Een geweven draagdoek kost vaak meer dan een rekbare. Als je voorkeur uitgaat naar geweven, kun je ook kijken naar een tweedehands doek.

Houding

Het is belangrijk dat je kind goed in de draagzak of in mijn geval draagdoek zit. Een goede houding is buik tegen buik en wordt ook de “kikkerhouding” genoemd. Dit wil zeggen dat de knieën hoger komen dan de heupen. Rug en heupen moeten goed worden ondersteund door de doek. De rug moet wat bol zijn. Als een kind nog niet kan zitten is ook de ondersteuning van de nek heel belangrijk. En er moet genoeg ruimte zijn tussen de kin en de borst om te ademen. Bij buik op buik dragen moet het hoofd van je kind net onder jouw kin komen.

Nadelen van een rekbare draagdoek

Vanaf 7 kilo zakt je kind vaak te veel door. Ik had mijn dochter voor het laatste met 8 maanden in de draagdoek. Voor mijzelf werd dat wat te zwaar.
Tijdens warme dagen is het niet fijn om je kind in de draagdoek te hebben.

Hoe doe je een draagdoek om

Op deze site staat duidelijk omschreven hoe je de doek goed om kunt doen, de afbeeldingen maken er een duidelijk verhaal van.

Bronnen: 
www.oudersvannu.nl
www.mamaloesbabysjop.nl
https://www.purebabylove.nl/draagdoek-knopen

Geef een reactie