Bevolkingsonderzoek

Ik heb hier serieus jaren tegenop gezien en gedacht dat ik het nooit zou doen. Ik vind het zo ongemakkelijk om bloot tegenover iemand te staan die ik niet ken. En het stelde geen ene moer voor.

30 jaar = uitstrijkje

En dan ben je 30… En ligt er een envelop op de mat. Of ik wil deel nemen aan het bevolkingsonderzoek. Dat komt nog wel een keer dacht ik toen. Maar de gynaecoloog waar ik heen moest vanwege onregelmatig bloedverlies door de Implanon vond het een goed idee dat ik het uitstrijkje toch zou doen.

Dus met volle tegenzin ben ik er heen gegaan. Ik vind het zo ongemakkelijk om bloot tegenover iemand te staan die ik niet ken. Oke hier had ik inderdaad met de bevalling geen last van. Nu na een jaar vind ik het weer knap ongemakkelijk om me uit te kleden met bij een vreemd persoon. Na een poosje wachten in de wachtkamer werd ik geroepen. De brief die ik had ontvangen moest mee. Er zitten stickers op met je BSN-nummer daarom moet je deze bij je hebben.

Hoe dan?

Die eendenbek waar ik het één en ander over had gehoord had ik me veel groter voorgesteld. Het begin viel me dus al mee. Ik moest nog wat antwoorden geven op een aantal vragen over anticonceptie en of ik al klachten had. De doktersassistente verwarmde de eendenbek zodat dit minder koud zou zijn. Ze legde uit wat er ging gebeuren en waarschuwde dat het wat gevoelig kon zijn als ze de cellen met het borsteltje weg zou schrapen. Hier voelde ik niks van en voor ik het wist was het al klaar. Sommige vrouwen kunnen wat gaan bloeden dus een maandverbandje meenemen is nooit weg. Ik denk dat ik nog geen twee minuten binnen ben geweest. Ik heb hier serieus jaren tegenop gezien en gedacht dat ik het nooit zou doen. En het stelde geen ene moer voor. De uitslag krijg ik over ongeveer 4 weken. De uitslag had ik al na twee weken en was goed. Geen HPV.

HPV

Het uitstrijkje wordt eerst getest op het HPV virus. HPV kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Mocht dit virus worden gevonden dan gaan ze kijken of er ook afwijkende cellen zijn. Meestal is de uitslag goed en wordt er geen HPV gevonden. Dan krijg je na 5 jaar weer een oproep voor een nieuw uitstrijkje. Wordt er wel wat gevonden maar geen afwijkende cellen dan krijg je na 6 maanden weer een oproep. Zijn er wel afwijkende cellen dan kan vervolg onderzoek nodig zijn.

In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker. De meeste vrouwen zijn tussen de 30 en 60 jaar. Naar mijn mening is het heel belangrijk je schaamte aan de kant te gooien en dit uitstrijkje wel te doen! Het kan zoveel ellende voorkomen als de uitslag niet goed blijkt te zijn.

Zelfafnameset

Wil je wel mee doen maar mocht je het nou echt zo eng vinden of om een andere reden niet direct naar de huisarts willen? Dan kun je ook de zelfafnameset bestellen door middel van je DigiD. Hiermee kun je zelf het uitstrijkje doen. Let wel op: met de zelfafnameset wordt alleen gekeken naar het HPV virus. Niet naar eventuele afwijkende cellen. Mocht het HPV virus worden aangetroffen dan moet je als nog een uitstrijkje laten maken bij je huisarts.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Kijk dan op Thuisarts.nl of op RIVM.nl

Geef een reactie