Brams gevoelige huidje

Als ik samen met bram op pad ben krijg ik wel eens vragen, opmerkingen of goed bedoelde adviezen over zijn droge huid. Zeker nu het zonnig weer is en hij korte broekjes aan heeft valt het meer op. Vooral op zijn beentjes zie je een droge “gebarsten” huid. In deze blog even een uitleg over de huid van Bram. 

Normale baby

Toen bram geboren werd was zijn huid niet anders dan bij andere baby’s. Na een paar weken ontstond er op zijn buik een raar plekje. Na een aantal bezoekjes aan een paar artsen kon nog niemand mij vertellen hoe hij aan dat plekje kwam. Dit groeide plots uit tot een blaar. De huidlagen zijn niet goed aan elkaar gegroeid vertelde de kinderarts toen hij maar Bram keek net voor de provocatietest. Maar er bleek nog meer…

Hoe ouder, hoe droger…

Bram begon eerst wat te vervellen. Uiteindelijk kreeg hij over zijn hele lijf een droge huid. Heel erg droog. Via het consultatiebureau kwam ik uiteindelijk bij een dermatoloog. Eindelijk na meer dan een half jaar kreeg de blaar op z’n buikje een naam. Ichthyosis.

Ichthyosis Vulgaris

Ichthyosis Vulgaris komt het meeste voor. Het is een huidziekte waar meerdere vormen van bestaan. De huid van Bram is zo droog en erg schilferig en voelt ruw aan. Daarom wordt ook wel “vissenhuid” genoemd. De vorm die Bram heeft is niet ernstig maar kan wel vervelend zijn. Een droge huid jeukt. Bram krabt zich ook soms open. Van de dermatoloog heeft hij daarom een krabpakje gekregen. In ons geval is ichthyosis erfelijk. Zelf heb ik het niet maar ben ik wel de gen drager. Alleen de jongens kunnen het krijgen in onze familie. 
De vetlaag wat tussen de cellen hoort te zitten ontbreekt. De hoornlaag is vaak wat verdikt. Bram is ook erg gevoelig voor eczeem. Er wordt voor hem ook afgeraden om vaak te douchen en zeep te gebruiken. Water droogt de huid namelijk verder uit. We gebruiken voor Bram veel (Groninger)olie en vaseline. Geen lotion want daar zit veel water in. Hoe vetter de zalf, hoe beter. Aan de olie en zalven zijn natuurlijk ook geen parfum toegevoegd. Ook gebruik ik Neutral wasmiddel. Bij elke verschoning smeren we hem weer opnieuw in. Dit vermindert ook weer de jeuk. 

Vormen

Ichthyosis kent meerdere vormen. De vorm die Bram heeft komt wat vaker voor. Ongeveer 1 tot 4 op de 1000 mensen hebben Ichthyosis Vulgaris. Op dit moment is de huid van Bram mooi rustig. Met de zalven kunnen wij de Ichthyosis goed onder controle houden. Ichthyosis gaat nooit meer weg.

Volg ons verder op:

https://www.instagram.com/kleingeboren/?hl=en

Geef een reactie