Controles verloskundige

Voor de eerste keer naar de verloskundige. Ik was voor het eerst zwanger en had geen idee wat er ging gebeuren. En van dokter Google werd ik ook niet wijzer. Ik wilde graag een paar dingen weten wat ze allemaal gaat doen? Hoe vaak ga je er heen? En vanaf wanneer ga je je aanmelden? Wat staat je allemaal te wachten? Dit zal ongetwijfeld wel iets verschillen per praktijk. Daarom gooi ik mijn persoonlijke ervaringen weer online!

De eerste keer

Een dag of zes voor ik ongesteld moest worden stond ik al met een positieve test. Geen knaller maar ik zag echt een vaag streepje. Twee dagen later deed ik de tweede test. De rare pijntjes in mijn oksel vond ik gek genoeg om die goedkope action-test te kopen. De clearblue vertelde op de dag dat ik ongesteld moest worden dat het pas 1-2 weken moest zijn. Maar positief waren ze alle drie. 

Volgens mijn berekening zat ik minstens in week 2. Ik hield me hier dus ook maar aan vast. In week 5 heb ik online een formulier ingevuld op de site van een kleine verloskundigenpraktijk in de buurt. Ik wilde geen grote praktijk waar ik een nummer zou worden. De verloskundige belde een paar dagen later terug voor een afspraak en vroeg wanneer ik voor het laatst ongesteld was geweest. Zo kon de uitgerekende datum worden berekend.

Orfeus

In week 8 was de 1e controle. Ze heeft mij aangemeld voor de orfeus app. Met deze app kun je altijd bij je zwangerschapskaart. Ook kan ik nog steeds bij alle uitslagen, van bijvoorbeeld bloedprikken, combinatietest of de groei echo’s.  Ik kreeg een verwijzing om bloed te prikken. Er wordt dan gekeken naar je bloedgroep of het positief of negatief en dat van je kind. Soms kan dit verschillen. Ook wordt er gekeken of je een ziektes bij je draagt, bijvoorbeeld HIV of Hepatitis.

Samen doorloop je een vragenlijst over de familiegeschiedenis, Mochten er ziektes voorkomen in de familie zoals diabetes, erfelijke afwijkingen, bespreek dit dan. Er komen onder andere vragen voorbij als: Zijn er allergieën? Gebruik je ook foliumzuur? Rook je? Drink je? Welke kinderziektes heb je gehad? Denk maar aan de waterpokken. Dit wordt allemaal genoteerd. De afspraak duurde ongeveer een uurtje.

Tests

Wil je een combinatietest of NIPTtest? Dan kun je dit ook aangeven. Verder wordt de bloeddruk gemeten. Bloeddruk is bij elke controle. Door een vingerprikje wordt er gekeken naar je hemoglobine (HB), (Week 8 en 30 in mijn geval) Glucose wordt in de zwangerschap ook naar gekeken bij de eerste afspraak. En in mijn geval mocht ik omdat ik veel dorst had nog een tweede keer in week 34. Ook het wegen, voelen aan de buik, het luisteren met de doppler naar het hartje van de baby zijn controles die bij elk bezoekje aan de praktijk standaard voorbij komen.

Echo’s

Helaas heb je maar een paar keer een echo. Zelf had ik met 8 weken de eerste echo om het hartje te zien. Daarna met 11 weken i.v.m de combinatietest en weer met 12 weken om weer het hartje te kunnen zien. Met 20 weken voor de groei en ontwikkeling. En 37 weken vanwege de groei. Soms pakte de doppler het hartritme van de baby niet en mijn hartslag wel. Ik heb drie keer een extra echo gehad omdat het hartje niet gevonden werd en een keer omdat de groei terug leek te lopen. Deze echo’s zijn het leukst aan het begin van de zwangerschap. Aan het einde als het kind is ingedaald zie je namelijk bijna niks meer en is het eigenlijk te groot voor het scherm. 

Verder krijg je tips en folders mee over van alles en nog wat. Vooral over de ontwikkeling en eventueel de NIPT of combinatietest. Dit ging per afspraak. Ik kreeg bijvoorbeeld niet gelijk de eerst afspraak al folders mee over de bevalling. 

Hoe zit het met de afspraken?

Zo zag mijn afspraken lijst er uit.

 • 8 weken: In week 8 stond mijn eerste afspraak. Tot week 27 is er elke vier weken een afspraak.
 • 12 weken
 • 16 weken
 • 20 weken: Door een val op mijn buik had ik twee afspraken in 1 week.
 • 24 weken: Na week 24 komen de afspraken wat korter op elkaar en ga je elke 3 weken. 
 • 27 weken 
 • 30 weken
 • 33 weken
 • 34 weken: Suikertest: Normaal gebeurd dit eerder in de zwangerschap. Omdat ik klachten had kreeg ik nu pas de test en een extra controle. 
 • 35 weken: Na week 35 ga je om de week. 
 • 37 weken: Na week 37 elke week. 
 • 38 weken
 • 39 weken: 39+3 bevallen

Klaar?

Verder dan week 39 ben ik niet gekomen. En toen dacht ik na de bevalling lekker klaar te zijn… Nou mooi niet! Ik had 10 dagen kraamzorg en het grootste gedeelte doet de kraamverzorgster in die dagen… Maar je staat nog zes weken onder controle van de verloskundige alleen niet meer zo als tijdens de zwangerschap. Als er wat is kun je haar bellen in plaats van de huisarts. Na die zes weken neemt de huisarts het weer over.

 • Hoe ging het bij jou? Heb je ook met de Orfeus app gewerkt? Ben je ook voor de uitgerekende datum bevallen? Laat je reactie achter!

Geef een reactie