De placenta kwam niet

Het is alweer bijna 2 jaar geleden dat beviel ik van Evelyn. Een prima bevalling die ik zo weer zou doen. Het hele verhaal kun je hier terug lezen. Maar na de bevalling kwam de placenta niet. En dat is iets wat mij nu nog steeds dwars zit. Ik kan nog steeds de paniek weer helemaal terug halen. Wat heb ik dat pleuris ding gehaat! Alles ging zo goed en dan dit…

Een enge ervaring

Normaal zou “dat ding” vlak na de geboorte er uit moeten komen. Meestal ergens tussen de 10 en de 30 minuten. Hij moet er binnen 60 minuten uit. Anders ga je naar de operatiekamer om de placenta daar te verwijderen werd al snel tegen mij gezegd. Als het te lang duurt kan er te veel bloedverlies optreden. De sfeer werd al wat gespannener en uiteindelijk werd er aan me getrokken en hard geduwd op m’n buik. Ik kreeg een spuit in m’n been, en toen die niks deed nog een 2e. De gynaecoloog werd opgeroepen maar was niet direct beschikbaar. Evelyn wilde op een van de drukste dagen van het jaar geboren worden dus ik lag samen met nog een paar op de afdeling… Ik moest wachten en ik zag de onrust om me heen. Dit zorgde ook voor paniek bij mij. Ik hoorde iemand vragen of de OK vrij was.

Op het randje

Uiteindelijk kwam er een 2e verloskundige van het ziekenhuis die hard begon te trekken aan de navelstreng. Ik ben haar nog dankbaar want de OK was al klaar gemaakt maar er was nog steeds geen gynaecoloog beschikbaar. Na 64 minuten kwam éindelijk de placenta. Klaar dacht ik. Maar ineens voelde ik iets stromen en zag de verloskundige raar kijken. Het was bloed. Weer werd er op m’n buik gedrukt en uiteindelijk stopte het bloeden ook vanzelf weer. Ik ben dus net niet naar de OK gegaan. Maar toch vond ik dit een hele enge ervaring. Ik heb dit verder niet meer met iemand besproken en uit verhalen van anderen heb ik begrepen dat er bij een eventuele volgende bevalling niet meer kans is op weer een vastzittende placenta. Wel heb ik begrepen van anderen dat er dan wordt aangeraden weer in het ziekenhuis te bevallen in plaats van thuis. Maar mocht ik ooit weer zo ver zijn dan zijn dit wel de eerste vragen die ik wil gaan stellen aan de verloskundige.

Andere verhalen

Kwam jou placenta ook niet snel genoeg? Laat je reactie achter!

Geef een reactie