Dit is waarom ik kunstvoeding geef!

Het verbaasd me, maar ergens erger ik me ook aan het feit dat er zoveel nadruk wordt gelegd op borstvoeding. Want wat als het echt niet goed gaat? Er is veel minder aandacht voor kunstvoeding. Wat heb ik gehuild toen ik met een huil baby en pijnlijke borsten op de bank zat. Niet zomaar pijn omdat het moest wennen, maar “spruwpijn”.

Zoals beschreven in mijn bevallingsverhaal, ben ik na 10 dagen gestopt met borstvoeding. Het was mijn eigen keuze… want mijn dochter en ik hadden spruw. En wat doet het ongelooflijk zeer als je moet aanleggen met spruw? Een branderige gevoel. Alsof ze zo hard zoog dat je borst er elk moment af kon vallen. Tenminste zo ging ik bijna denken. Ik wist me geen houding tijdens het voeden. En ja ik had haar goed aangelegd. En toch kwam er geen verbetering. Vlak voor ik stopte ging het mis. Tepelkloven en bloed. En alsof het niet genoeg was kreeg ik huiduitslag.

Welke roze wolk? 

In plaats dat ik vrolijk was raakte ik gespannen bij het idee dat ze soms wel tien keer aangelegd moest worden. 10 dagen heb ik dit vol gehouden. Alles ging mis voor mijn gevoel. Een uur hebben ze (kraamverzorgster en verloskundige) bijna bovenop me gezeten omdat ze dachten dat het aan het aanleggen lag. In alle houdingen hebben we gelegen. Maar die stekende pijn bleef door m’n borst gaan.

Toen S’ middags iedereen de deur uit was en dochter lief lag te slapen, rolden de vochtige hormonen over mijn wangen. Dit nooit meer! Maar in mijn omgeving ben ik ook nog eens een van de weinigen, zo niet de enige, die kunstvoeding geeft. Ik voelde de druk dat ik borstvoeding móest geven. Overal krijg je folders met info over borstvoeding er bestaan zelfs voorlichtingsavonden! Hoe meer ik met de borstvoeding bezig was hoe depressiever ik werd. Op het consultatiebureau konden ze de vragen die ik over kunstvoeding had wel goed beantwoorden. En ik koos voor de kunstvoeding van de Kruidvat

Verantwoording afleggen?

En echt! Ik had zo graag borstvoeding gegeven. Een klein meisje tegen me aan. Knuffelen huid tegen huid. Ik vond niks mooier dan dat. Maar wat was ze soms onrustig, ze kon bij mij niet krijgen wat ze nodig had. Steeds vaker voelde ik de behoefde om verantwoording af te leggen. Nu ben ik van mening dat het zo stom is. Borstvoeding is goed. Maar kunstvoeding is ook goed!

En nu?

Ze doet het super goed op kunstvoeding. Slaapt soms wel 10 uur achter elkaar door. Ze is tevreden en blij. Dat vind ik het aller belangrijkste. Een vrolijke baby. En die heb ik met dank aan kunstvoeding! En zelf klom ik ook weer langzaam omhoog.

Wil je meer weten over spruw? Kijk dan HIER

Geef een reactie