Een afspraak bij de Osteopaat.

Fysiotherapie hielp niet meer. En ik wil wel graag van mijn klachten af. Nog steeds voel ik soms een drukkende pijn onder in m’n rug. Vooral na een dag werken. Het is niet zo erg dat ik niks meer kan. Maar ik wil weer dat het zoals “vroeger” gaat zijn. Voor de zwangerschap had ik nergens last van. Daarom heb ik een afspraak gemaakt bij de osteopaat.

De fysio behandelde alleen mijn bekken en keek verder niet naar andere oorzaken. Een osteopaat bekijkt het hele lichaam en gaat opzoek naar klachten die weer met elkaar te maken kunnen hebben. Osteopathie lijkt dus wel erg op fysiotherapie maar gaat een stukje verder. Voor ik een afspraak heb gemaakt heb ik even contact opgenomen met mijn zorgverzekering. Een behandeling duurt ongeveer 50 minuten en kost in mijn geval 90 euro per consult. Weet wel dat dit geen vaste tarieven zijn. De osteopaat bepaald het bedrag zelf! Ik krijg hier vanuit mijn verzekering een vergoeding voor maar zeker niet het hele bedrag! Dus laat je goed informeren voor je hier mee wilt beginnen.

De osteopaat

Ik heb een paar maanden geleden een afspraak gemaakt bij een osteopaat. In de hoop dat er nu eindelijk een einde komt aan die pijn. De afspraak begon met een vragenlijst over zowel mijn eigen gezondheid als die van mijn familie. Ziektes, medicijngebruik, het verloop van de bevalling. Alles kwam aan bod. Daarna begon ze aan een lichamelijk onderzoek. Ze voelde de bewegelijkheid van bijvoorbeeld ruggenwervels, gewrichten, organen, spieren.

Na het onderzoek die bijna 30 minuten duurde kreeg ik te horen waar een bewegingsbeperking zat. Om dit maar even in “Jip en Janneke taal” uit te leggen; onder in mijn buik zitten blijkbaar wat spieren vast en wat organen die niet helemaal goed zitten. Door die blokkades kan het zo zijn dat het helemaal door werk naar mijn bekken en rug klachten. Hier is wel wat aan te doen. Door speciale massagetechnieken kan er weer wat meer bewegelijkheid in de organen en spieren komen waardoor de klachten verminderen of zelf verdwijnen. Zo bleek dat de vorige keer mijn bekken ook niet helemaal recht zou staan. Deze heeft ze weer recht gezet door mij in een gekke houding te leggen en met haar onderarm de boel weer recht drukken… Nee… die massages zijn geen ontspannende massages!😉 Soms kan het ook zijn dat je oefeningen moet doen om spieren sterker te maken.

Welke klachten

Ik heb ooit iets gelezen over een behandeling van een huil baby die problemen bleek te hebben met zijn nekje. Door de bevalling was een werveltje verschoven en hier had de baby zoveel last van dat hij uiteindelijk terecht is gekomen bij een osteopaat. Ook bij reflux kan een bezoekje aan een osteopaat helpen. Voor sommige mensen zal het niet helpen, ieder mens is verschillend en niet iedereen heeft baat bij een osteopaat. Maar er zijn genoeg succes verhalen dus mijn mening is gewoon proberen. Stoppen kan altijd. Wanneer je last hebt van rug- en nekklachten, buikklachten, zwangerschapsklachten, hoofdpijn/migraine of whiplash. Kan een osteopaat je misschien helpen. Wanneer je baby klachten heeft kun je ook een afspraak maken.

Wist je dat?

  • Je geen verwijzing nodig hebt ook niet om in aanmerking te komen voor een vergoeding.
  • Osteopathie door bijna alle verzekeraars gedeeltelijk of geheel vergoed wordt vanuit een aanvullende verzekering.
  • er tussen de behandelingen meestal een paar weken tussen zit, dit hangt natuurlijk wel af van waar je last van hebt en hoe erg dat is. Als ik voor mezelf spreek zit er steeds ongeveer 3 weken tussen de behandelingen.
  • Een osteopaat een erkend beroep is, en dat er ook een een opleiding voor is.
  • Osteopathie is zowel voor volwassenen en kinderen.
  • Het verschil tussen fysiotherapie en osteopathie is vaak dat een fysiotherapeut zich meer richt op 1 ding. Bijvoorbeeld het bekken. Bij de osteopaat wordt er naar het hele lichaam gekeken. Hierdoor ontstaan een breed en goed beeld van de gezondheid. En kan er door niks uit te sluiten een goede oplossing voor de klacht(en) gevonden worden.

Hoe verder?

De komende weken zal ik wat oefeningen moeten doen om de spieren rondom mijn bekken te versterken. Hierdoor zal hopelijk de instabiliteit wat afnemen. Mijn holle rug moet minder. Op dit moment vangen de spieren in de rest van mijn lichaam alle klappen op die hier niet voor bedoeld zijn. We gaan zien wat de oefeningen gaan doen. Wordt vervolgd

Wil je meer weten? Dan mag je altijd een reactie achter laten!

Geef een reactie