Eenkennigheidsfase

Als ik mijn dochter naar bed breng is het sinds een paar weken alleen maar huilen en schreeuwen. Zodra ik haar er weer uit til is ze rustig en kan ze zelfs weer lachen. Ze is nu 10 maanden. Volgens het consultatiebureau begint ze nu te snappen dat ze niet een geheel is met mij. Ik mag niet eens meer alleen naar de wc!

Ergens rond de 6 tot 9 maanden begint deze fase. De eenkennigheidsfase of ook wel verlatingsangst genoemd. Als ik naar de keuken loop, kruipt ze zo snel als ze kan achter mij aan. Zit ze in de box en ziet ze dat ik weg loop dan is het net een brandalarm. En als ik naar haar toe loop is ze stil en gaat ze verder met spelen. Allemaal voorbeelden die ik nu dagelijks tegen kom. Andere mensen vind ze op dit moment interessant, zolang ze maar bij papa of mama op schoot zit.

Hoe ga ik er mee om?

Hoe ik dit aanpak hangt ook van mijn eigen gevoel af. Soms zie ik aan haar dat ze nog niet echt niet moe is dus haal ik haar weer uit bed. Dan ga ik met haar nog een kwartiertje beneden zitten. Zet ik wat kinderliedjes op en probeer ik haar na een kwartiertje opnieuw in bed te leggen. Soms werkt dit voor mijn dochter prima. Ze is dan stil als ik haar kamer uit loop of moppert nog wat na, maar lang niet zo erg als voor dat kwartiertje samen.

Als ze echt wel moe is laat ik haar een paar minuten huilen en valt ze uit eindelijk zelf in slaap. Als ik niks meer hoor ga ik even voorzichtig kijken of ze niet zittend in slaap is gevallen. Ze heeft altijd een knuffel in bed die geef ik haar en daar speelt ze ook mee als ze weer wakker is. Wat ook wel eens helpt voor het naar bed gaan is een warm badje. Ze vind het sowieso heel leuk in bad.

Wat bij m’n dochter niet werkt is de deur op een kier zetten. Dit geeft juist nog meer onrust. Ook een tip die ik kreeg was om bij haar op de kamer de was op te gaan vouwen. Maar ze gaat echt niet slapen als ze mij nog kan zien. Ook bij ons in bed slapen proberen we niet eens om de zelfde reden. Ze slaapt al vanaf dat ze 5 weken oud is niet meer bij ons op de kamer.

Spelletjes

Ook een tip van het consultatiebureau is om het spelletje kiekeboe te doen. Dan leert je kind dat je niet altijd weg bent als het je niet kan zien. Er zijn nog een aantal spelletjes die leuk zijn om te doen met een baby van ongeveer 10 maanden. Voor de spiegel staan is hier ook zo’n succes! Het benoemen van de lichaamsdelen is leerzaam, maar ze wordt zich ook meer bewust van haar eigen ik. Wat ze ook leuk vind is het “trompetspelletje” dan blaas ik heel hard op haar buik of in haar nek dat er geluid bij komt. Dit voelt wat kietelig en het geluid vind ze geweldig!
De spelletjes zijn goed voor de band tussen ouder en kind en ook nog eens leuk om samen te doen.

Geef een reactie