Geen eetlust tijdens zwangerschap

Als ik me tijdens mijn zwangerschap ging verdiepen in voeding kwam ik aardig wat artikelen tegen over gekke eetgewoontes. Vrouwen die midden in de nacht perse MC. Donalds wilden of potten vol augurken. Zelf was ik al blij als ik een beschuitje weg kreeg. Want tijdens mijn zwangerschap heb ik zo ongeveer geleefd op crackers en water. En viel ik ongeveer 7 kilogram af!

Hormonen

Door de zwangerschapshormonen was ik de hele dag misselijk. Alles wat licht verteerbaar was bleef er wel in. Maar eten voor 11.00 uur ’s ochtends hoefde ik niet te proberen. Zelfs thee stond me tegen. Citroen thee bleek wel een uitkomst. Soep, brood, een beetje groente en fruit maar ook niet alle soorten groente en fruit, kon ik soms wel aan het einde van de dag eten. Een alles moest zo neutraal mogelijk. Geen kruiden en geen stukjes vlees. Zelf saucijzenbroodjes waar ik normaal heel blij van werd moest ik toen niet aan denken. Ook foliumzuur heb ik maar tot week of acht gebruikt. Ik kreeg het niet meer door m’n keel. Als ik aan deze periode terug denk denk ik nog wel eens hoe heb ik het vol gehouden…

Afvallen

De eerste vijf weken van de zwangerschap had ik nog nergens last van. Ik woog 61 kilo voor ik zwanger raakte. Na de vijf weken at ik zo weinig dat ik niet aan kwam in de 1e twee trimesters van de zwangerschap. Aankomen in gewicht is wel iets wat ik verwacht tijdens een zwangerschap.

  • Bij 12 weken woog ik 59 kilo,
  • Bij 20 weken woog ik 57 kilo
  • Bij 24 weken woog ik weer 59 kilo.
  • Bij 33 weken weer terug bij 61 kilo.
  • Bij 39 weken woog ik 62 kilo.

Na de bevalling woog ik nog ongeveer 54 kilogram. En dat viel me zwaar tegen!

Tips?

Het hebben van geen eetlust heeft geduurd tot 39 weken en 4 dagen. Want één dag na de bevalling at ik vrijwel alles weer. Als je ook last van hebt van geen eetlust en opzoek gaat naar tips vind je vooral dat je kleine beetjes moet eten over de hele dag. Een prima tip. Het werkte bij mij ook niet echt. Wat wel werkte was alles eten wat je wel lust en je binnen houd. Want ik heb de wc dagelijks van dichtbij bekeken. Wat ik veel gegeten heb zijn sinaasappels en bananen. Dat Evelyn niet oranje is geworden mag eigenlijk wel een wonder heten.

De verloskundige vertelde dat een baby neemt wat hij of zij nodig heeft. Ze hebben niet snel een tekort. Baby’s pikken gewoon alles van hun moeder. Via je huisarts kun je wanneer je niks binnen houdt medicatie krijgen tegen de misselijkheid. Drinken blijft wel belangrijk. Water (wat ik zelf ook veel heb gedronken) is ook prima. Kijk hier voor meer info.


Geef een reactie