Het leed dat (verborgen) spruw heet

Spruw in de kraamweek. Direct na de geboorte is Evelyn aangelegd voor de borstvoeding. Het begin van de ellende. Want niks wees er op dat het spruw was. In mijn vorige blog “dit is waarom ik kunstvoeding geef” kun je mijn hele borstvoedingsverhaal lezen.

Eventuele symptomen:

  • Witte vlekjes in de mond
  • Niet goed drinken en veel huilen.
  • Luier uitslag
  • Niet aankomen in gewicht

Dat laatste was wel aan de hand. Ze bleef afvallen of op het zelfde gewicht van de vorige dag. Gelukkig wordt er dagelijks gewogen in de kraamweek. Daarom wisten we ook wel dat het niet goed zat.

Wat is spruw

Spruw is een infectie het kan ontstaan als de hoeveelheid gist uit balans is. De Candida Albicans (een soort schimmel)  kan soms snel groeien door bijvoorbeeld een verminderde weerstand waardoor je klachten kunt krijgen. Deze gist zit van nature al in de mond, maag, darm en bij vrouwen ook in de vagina.

Besmetting

Spruw komt best vaak voor. Niet alleen bij baby’s die borstvoeding krijgen maar ook bij kunstvoeding kan je kind er last van hebben. De meeste baby’s raken besmet tijdens de geboorte als ze door het geboorte kanaal gaan. De besmetting kan ook plaats vinden door middel een speen of vinger van iemand die Candida heeft. Ook via moedermelk kan je kind besmet raken. Het is dus belangrijk om je handen goed te wassen en de borstkolf, flessen, spenen goed uit te koken. En ook andere spulletjes zoals speeltje schoon te maken en niet met andere kinderen te delen. Afgekolfde melk mag je kind wel gewoon drinken. Deze kun je beter niet invriezen en later nog eens geven. De schimmel wordt weer actief als de melk warm is. En zo raak jij en je kind dus weer besmet. Verder kun je er niks aan doen. Je krijgt het of niet.

Eigen ervaring

Toen we er eindelijk achter kwamen dat je te maken hadden met spruw, dankzij een lactatiekundige,  konden we gaan behandelen. Eerst ben ik om de twee uur gaan kolven om de productie omhoog te krijgen. Deze liep alleen maar verder terug. Tijdens de borstvoeding ging ik door de grond van de pijn. Elke teug die Evelyn met volle kracht nam voelde ik tot in m’n teennagel. Ondertussen lagen mijn tepelkloven ook al open. Huilend en half in elkaar gedoken om de pijn op te vangen zat ik haar te voeden. Ik kreeg via de huisarts een zalfje om de klachten op te lossen. Maar deze werkte niet meteen. Zo iets heeft nou eenmaal tijd nodig. Maar ik deed dit al 9 dagen! Na 10 dagen was ze weer niet aangekomen. Daarbij had ik een diep ongelukkige baby die alleen maar honger had en zelf stond ik ook op instorten. De winkels staan vol met kunstvoeding in alle soorten, maten en kleuren! Waar ben ik toch mee bezig! Niemand is hier gelukkig mee terwijl ik in tien dagen wel duizend flessen kunstvoeding had kunnen maken. De woorden van mijn man waren heel belangrijk… “Je hoeft het niet te doen!”. Zo hadden we een dag later een pot Nutrilon. Een blije baby Evelyn en zelf krabbelde ik ook weer op. De spruw heb ik geen last meer van gehad. Al verwacht ik niet dat het helemaal weg zal zijn. Ik ben best gevoelig voor Candida.

Bij een volgende baby weet ik echt niet of ik de borstvoeding weer ga opstarten. Ik weet dat dat een wereld van verschil kan zijn. Maar wat als dit niet zo is en we weer te maken krijgen met spruw. Ik overweeg om alleen nog kunstvoeding te gaan doen. Maar voorlopig komt er geen tweede!

Laat als je vragen en/of opmerkingen hebt even een reactie achter. Wil je meer info over spruw klik dan hier.

Geef een reactie