Hoe kies je een peuterspeelzaal

Ik kreeg een vraag over het uitkiezen van een peuterspeelzaal. Wat is handig om te weten bij het kiezen van een opvang of peuterspeelzaal. Wij kozen voor een dagverblijf omdat er geen gastouder meer beschikbaar was en hier hebben we op gelet.

In de buurt

Wij vonden het belangrijk dat het in de buurt is van waar we wonen. De contacten die Evelyn nu opdoet heeft ze waarschijnlijk ook wat aan in de toekomst. De stad waar we wonen is niet heel groot en als we hier blijven wonen is de kans groot dat er straks wat kindjes in de zelfde klas zitten op zowel de basisschool als voortgezetonderwijs.  

Contract en prijs

Geen wurgcontract Was ook een eis. Aangezien wij allebei flexibel werken en het regelmatig voorkomt dat we eerder of later vrij zijn wilde ik een flexibel contract. De uren die ik afneem bij de opvang wil ik betalen. De uren moeten betalen dat ik thuis zit en eigenlijk geen opvang nodig heb vind ik persoonlijk nogal onzin. Ook op de prijzen hebben we even gelet.

Medewerkers

Wat ik ook belangrijk vond zijn de zelfde gezichten op de groep. Dus ga na of er met vaste medewerksters wordt gewerkt. Je zou je ook kunnen verdiepen in de pedagogische visie. Maar dit heb ik zelf niet echt gedaan. Over het algemeen beschikken de medewerkers bij alle dagverblijven over de juiste diploma’s. Maar je kunt voor de zekerheid altijd nog even navraag doen.

Kijken

Wat ik zelf heel belangrijk vond is ga er zelf kijken en het liefst bij meerdere dagverblijven en peuterspeelzalen zodat je kunt vergelijken. Zo kun je ook zelf zien hoe er met de kinderen wordt omgegaan. Praat met de medewerkers en ervaar hoe het voelt. Heb je er een goed gevoel bij dan kun je vragen of je kind een keer een middag kan proefdraaien. 
groepen

Hoe groot zijn de groepen?

Bij sommige dagverblijven heb je alle leeftijden (0-4 jaar) door elkaar. Bij het dagverblijf waar wij voor hebben gekozen zitten de baby/dreumesen (0-1,5 jaar)  en de peuters (2-4 jaar) apart.  Een paar jaar geleden was de babygroep niet heel groot gemiddeld 6 baby’s in een groep. De peutergroep is een ander verhaal met op sommige dagen 20 peuters. 

Veilig en schoon

Is het een verzorgde omgeving? Was ook een vraag waar ik op gelet heb. Niet alleen of het schoon is maar ook of het veilig is, wat voor speelgoed staat er? Staat er en goed veilig hek om de tuin.

Ga op gevoel

Kies een opvang wat goed voelt en waar je je kind meerdere jaren heen wil brengen. En voelt het niet goed kijk dan nog even verder. 

———————————————————————————————————————————–

Mocht je een tip missen dan kun je een reactie achter laten. En hou de komende tijd INSTA even in de gaten… Er komen nog een hoop veranderingen aan! 

Geef een reactie