Je eigen fotoshoot maken

Vorig jaar heb ik een album gemaakt met foto’s van haar geboorte tot ze ongeveer 6 maanden oud is. Maar wat voor foto’s zijn goed genoeg voor in een album. Evelyn is bijna jarig en ik wil het liefst voor ze één jaar wordt een paar mooie foto’s. In dit album wil ik de leeftijd van 6 maanden tot ongeveer één jaar aanhouden. Ik ben opzoek gegaan naar handige tips voor het maken van mooie foto’s. Om te beginnen met de beste tip: Zorg dat de batterij vol is. En let er op dat de SD-kaart leeg is.

Welke locatie?

Het is belangrijk om goed na te denken over wat je precies wil. Ik wil als het weer wat beter is dan nu foto’s gaan maken bij een natuurgebied. Nu de zomer er aan komt is alles mooi in bloei en ik vind dat er altijd heel mooi uit zien op foto’s. We hebben een dichterbij wat mooie foto’s kunnen maken. Gewoon in de tuin en soms kan het ook in huis best goed uitpakken.

Let op de achtergrond

Let waar je ook bent goed op de omgeving en de achtergrond vorige week nog lag er in het zicht wat hondenpoep. Ik heb dat door een andere positie te zoeken kunnen verbergen. Maar ook bijvoorbeeld zwerfafval of een vuilnisbak zou ik persoonlijk minder graag in het fotoalbum van mijn dochter willen zien. Wat soms ook voor komt is een weerkaatsing van licht en metaal. Dit kun je voorkomen door een andere positie aan te nemen.

Kleding

Zeker met kinderen kan het handig zijn om meerdere setjes kleding mee te nemen naar de locatie. Mocht een kind dan per ongeluk wat spugen dan kun je snel even wat anders aan doen. Wat ik zelf belangrijk vind is dat de kleding bij het seizoen past. Een winterjas in de lente zou ik zelf minder mooi vinden. Daarom wacht ik nu op een mooie zonnige dag. Soms is het ook leuk om verschillende voorwerpen te gebruiken. Om je kind af te leiden kun je ook wat speelgoed neerleggen.

Materiaal

Het beste is om met en fotocamera goede scherpe foto’s te maken. Met je telefoon kan ook maar deze zijn vaak minder scherp. Wat ook kan helpen om de foto mooier te krijgen is de flits uitzetten. Je kunt werken met verlichting maar het is ook handig om gebruik te maken van een raam. Let ook op de juiste instellingen van de camera. De meeste camera’s kun je op verschillende manieren instellen. Het hangt er wel vanaf wat voor foto’s je wil maken want een goede instelling voor verschillende omstandigheden is er niet. Een kind kan bewegen, je kunt je het beste hier van te voren goed in verdiepen en de verschillende standen uittesten.

Verschillende posities en hoeken

Het is goed om het het licht te letten tegen het licht in fotograferen geeft vaak een minder mooi resultaat. Met het licht mee geeft daarin tegen vaak wel weer een goed beeld. Het is ook goed om uit meerdere hoeken een foto te maken. Zo kun je kiezen welke het mooiste uitkomt. En je kunt op deze manier een ongewenst voorwerp op de achtergrond laten “verdwijnen”.

Boodschap in foto

Soms is het leuk om een verhaal of boodschap te vertellen door middel van een foto. Denk aan het vertellen van een zwangerschap. Een foto met bijvoorbeeld babyschoentjes kan soms al genoeg zeggen. Of een echofoto, of een zwangere buik zijn ook populair.

Wat doe je met de foto’s?

Met de mooie foto’s kun je bijvoorbeeld een mooi album maken. Ook vind ik het zelf erg leuk om een grote foto lijst te kopen en daar meerdere foto’s in te plakken. Dit kan best op een creatieve manier. Dus niet allemaal netjes op een rijtje maar soms een beetje scheef of soms is het leuk wat foto’s bij te knippen om er een leuk geheel van te maken.

Foto’s bewerken

Je kunt natuurlijk gaan fotoshoppen. Wat ik wel regelmatig doe is de foto wat bijsnijden. Soms staat het leuker om net het onderste randje eraf te halen. Of soms maak ik de foto zwart/wit.

Maak jij ook veel foto’s? Online kun je bij veel verschillende sites terecht voor het maken van een boek of een canvasdoek. Omdat deze blog geen samenwerking betreft heb ik de site waar ik het fotoboek heb besteld niet vermeld.

Geef een reactie