Kleding maten van een baby

Iets wat mij veel bezig heeft gehouden waren de kleding maten van een baby. Ik vond het zo lastig de goede maten te kopen tijdens de zwangerschap.

Evelyn was bij de geboorte ongeveer 49 cm lang. Ik had haar toch eerlijk gezegd wat groter ingeschat en had veel van maat 56 en ook al wat maatjes 62  gekocht. Maat 44 vond ik erg klein die heb ik nooit gekocht. In de kraamweek moesten we wat kleertjes in maatje 50 bij kopen omdat we de week niet door kwamen met het beetje wat er in haar kast lag. Ik ben me wat meer gaan verdiepen in de matentabel die ik vond op 24baby.nl.

Zo ging het bij ons

Het maakt ook zeker uit bij welke winkels je de kleertjes koopt. Sommige kleding valt veel groter of kleiner. En helaas deed onze kraamverzorgster ook kleertjes in de droger. Hier kwam ik te laat achter… Dus binnen 3 weken na de geboorte waren de eerste maatjes 50 al te klein. De eerste 2 maanden kon Evelyn prima in maat 56. Ik had dit niet verwacht, ik dacht dat ze hier veel sneller uit zou zijn. Toen ze 3 maanden was heeft ze heel even wat van maat 62 aangehad. Ze kwam in een groeispurt en al gauw zat ze in maat 68.

In de kleding tabel staat ook dat de gemiddelde baby van 4 tot 6 maanden maatje 68 draagt. Deze maat heeft ze ook nog best lang gedragen. Langer dan ik had verwacht. Na een half jaar zijn we dan ook over gegaan op maat 74. Zoals ook in het schema staat. Deze maat heeft ze ook niet zo lang gehad. Met 9 maanden zat ze wel in maat 80.

Deze maat heeft ze ook best wel lang aan. Gemiddeld zijn kinderen tussen de 12 en 18 maanden wel over naar maat 86 volgens het schema. Ze is nu 17 maanden en sommige kleertjes maat 80 passen nog steeds. We zijn nu langzaam aan het overstappen naar maat 86-92. Maar rompers en broeken vallen nu nog steeds best wel groot. Wat haar schoenmaat betreft heeft ze nu maat 20. Maar ook deze zijn best wel groot nog. Ze heeft een smalle voet dus het is lastig om goede schoenen te vinden.

Wat had ik zoal gekocht?

Vier boxpakjes met voetjes en 3 leggings. De leggings zijn stretch waardoor deze bijna altijd goed passen. Een paar truitjes maat 56 en 62. Twee dikke vestjes voor als ik naar buiten wilde met haar. Maar deze vielen gelijk al zo klein uit dat ze na een aantal weken al in een doos zaten. In de kraamweek hebben we (eigenlijk papa) nog vijf broekjes en truitjes bij gekocht. De Hema komt wel het beste uit met de juiste maten. Zeeman bijvoorbeeld viel erg klein.

Welke maat had jouw baby bij de geboorte en had je voldoende kleertjes gekocht?

Andere blogs

Geef een reactie