Koemelkallergie

December 2021

Bram is nu ruim acht weken. De eerste weken ging het goed met Bram. Pas na een week of drie merkten wij opeens dat hij niet lekker in zijn velletje zat. Hij huilde veel meer, spuugde veel en was ontzettend gespannen. Overdag sliep hij nauwelijks. En ’s nachts was hij zo moe dat hij niet anders kon. We gooiden dit na een bezoekje aan de huisarts op de reflux die hij had. Ik maakte ook een afspraak bij een osteopaat en daar kwam uit naar voren dat hij ook last heeft van een zenuw in zijn middenrif. Maar na zes weken wilde hij ook nog steeds niet lachen en had totaal geen aandacht voor zijn omgeving. Hij zag bleek en had rode oogleden. Hij was al met al gewoon geen blije baby. Dit herkende ik totaal niet omdat we bij Evelyn wel een vrolijk kind hadden die ook qua ontwikkeling goed mee kwam. En dat voelde niet goed.

Ongeveer 3% van de baby’s heeft last van een koemelkallergie volgens Voedingscentrum.nl

Januari 2022

Ik moest afgelopen week met Bram naar het consultatiebureau en heb daar alles wat mij opviel aan Bram meteen op tafel gegooid. De kinderarts van het consultatie heeft Bram na gekeken en meteen is er mee gedacht met een plan. Ik kon Pepti voeding ophalen en dat mogen we nu vier weken proberen. Over vier weken moeten we nog een keer de standaard melk proberen en bij weer een slechte reactie is dan officieel bewezen dat Bram een koemelkeiwitallergie heeft.

Bram werd al snel een rustige blije baby. Hij lacht en brabbelt en als hij je interessant vindt kijkt hij ook gericht naar je. Hij wil graag op schoot. Ik kan we zeggen dat de Pepti echt goed helpt, tuurlijk heeft ook hij wel eens een slecht dag. Maar met de nieuwe voeding doet hij het nu gelukkig super goed!

* De meeste kinderen groeien over de koemelkallergie heen nog voor de eerste verjaardag.

* Wat ik van andere ouders vaak hoor is dat ze bij een vermoeden van een koemelkallergie niet worden geloofd en geholpen bij een consultatiebureau of huisarts. Omdat een koemelkallergie niet veel voorkomt. Mijn tip zou zijn om dan eens zelf te gaan provoceren met Pepti voeding of om bij borstvoeding een dieet te gaan volgen. Bij Bram zagen we na een paar dagen al een verschil. Met deze resultaten kun je opnieuw een verwijzing vragen zodat de Pepti voeding vergoed wordt door de verzekering. Nutrilon Pepti kost namelijk gemiddeld E40,- en daar deden wij ongeveer 10 dagen mee. Niet goedkoop dus…

Zomer 2022

Gewone voeding

We zijn nu een halfjaar verder en Bram is over de allergie heen gegroeid. Hij is wel erg gevoelig in zijn mond en verdraagt stukjes eten slecht. Zijn kokhalsreflex is erg goed ontwikkeld zeg maar. Ik hoor ook van andere ouders die een kind, met een koemelkallergie hebben ook moeite hebben met stukjes. Ik heb bij het consultatiebureau na gevraagd of er een link is met de allergie en de gevoelige mond. Ze kon mij hier niet mee helpen.

We bouwen het eten van stukjes rustig op en langzaam aan gaat het nu ook steeds beter.

————————————

Weetje:

Lactosevrij bij een koemelkallergie helpt niet.

Het zit ‘m namelijk in de melksuikers en de eiwitten. Bij een koemelkallergie ben je allergisch voor de eiwitten in de koemelk. Bij lactose gaat het om een intolerantie voor de melksuikers.

Instagram

Instagram

Geef een reactie