Luier uitslag…

Ik hoorde het gelijk al van anderen; “Je ontkomt er met een kind niet aan!”. Toen ik de luier los maakte zag ik een vuur rood huidje. Alsof ze verbrand was. Ze wilde niet eten en al helemaal niet zitten. Het huilen ging over in krijsen als ik haar op mijn schoot wilde zetten. 

De tandjes komen door.

Daardoor zijn de poepluiers wat dunner. Zowel urine als ontlasting bevatten een stofje waardoor het huidje wat kan gaan irriteren. Bij eczeem en het gebruik van bijvoorbeeld antibiotica is de kans op luieruitslag ook wat groter. Ze had als pas geboren baby als eens een schimmel gehad door de spruw. (Lees hier; het leed dat verborgen spruw heet) Dat zag er uit als puistjes. Dit was niet het zelfde. Er wat moet ze hier een last van hebben…

Ik wilde haar niet plagen door met een billendoekje over haar pijnlijke huidje te gaan. Ik heb haar onder de douche gezet en alles goed schoon gespoeld. Het scheelde een hoop leed. Na het douchen heb ik er een flinke laag sudocrème op gesmeerd. Een schone luier om gedaan en later op de avond heb ik de luier weer vervangen. Dit hebben we een paar dagen gedaan. Tot het huidje weer een normale kleur had. 

Wat kun je doen?

  • Vaker verschonen
  • Insmeren met billen zalf. Bijv. Bepanthen/sudocreme, uierzalf.
  • Katoenen luier. (of even geen luier) Katoen ademt wat goed voor het huidje is.
  • Afleiding -> Met deze spelletjes kun je de pijn misschien ook wat verzachten.

Heeft jouw kind ook vaak last van luieruitslag? Welke zalf gebruik jij?

Geef een reactie