Mijn peuter is 2,5 jaar

Nu we een 2,5- jarige peuter hebben vallen mij een aantal dingen op aan haar ontwikkeling. Ik ben dus even gaan zoeken naar leuke artikelen over deze peuterfase en over wat ik nog meer kan verwachten. En ik kwam wat leuke artikelen tegen en wat interessante punten die ik herken.

Praten

Haar spraak gaat bijvoorbeeld steeds beter en daardoor snap ik ook vaker wat ze bedoeld. Dit levert ons niet alleen leuke gesprekjes op maar ook minder ruzie… (eerlijk is eerlijk) Want hoe frustrerend is het als je graag iets wil vertellen en je moeder snapt er helemaal niks van en maakt er ook nog een heel ander verhaal van! Oke, het komt zo nu en dan nog wel eens voor dat ik echt niet weet wat ze bedoeld. Maar we komen steeds vaker op het zelfde idee. Evelyn begrijpt ook steeds meer van de dingen die ik haar vertel. Bij alles wat we samen doen leg ik haar uit wat het is en waar we het voor gebruiken of wat het (bijvoorbeeld een dier) doet. Ze praat ons ook steeds meer na.

Vanaf ongeveer 3 jaar kan ik gaan rekenen op de Waarom-vragen.

Tekenen

Het eerste punt was het tekenen. Wat ik bij Evelyn heel opvallend vind is dat de fijne motoriek al best goed ontwikkeld is. Ze krast niet echt maar ze maakt kleine en grote rondjes en doet dit met volle concentratie. We zien hier uit dat ze rechtshandig is en ze pakte de pen of potlood al vrijwel direct goed vast. Met een schaar doet ze dit nog niet. (gelukkig voor haar vingertjes)

Wat mij ook opvalt is dat ze nu kan onthouden waar ze mee gespeeld heeft als ze tussendoor even weg is geweest. En als ik haar iets beloofd heb komt ze er sinds een paar weken ook op terug tot ik mijn beloftes ben nagekomen.

Zindelijk worden

Ze heeft inmiddels al een paar keer op de wc geplast en geeft dit ook prima aan. Ook hier zie ik nu een grote vooruitgang.

Driftbuien

Evelyn is een kind die heel goed weet wat ze wel en niet wil en laat dit ook weten als ze het niet eens is met ons. Mocht ze heel boos zijn of niet willen luisteren dan zet ik haar meestal even apart en na een paar minuten ga ik weer bij haar zitten en dan spreek ik haar er nog eens op aan. Meestal is ze dan weer bij getrokken en gaat ze weer spelen.

Fantasie

Wat ik al een poosje regelmatig terug zie is hoe leuk ze kan spelen en zelf dingen bedenkt. Als ik kijk hoe ze met haar poppen en haar keukentje speelt en hier van alles mee doet zie ik hier nog dagelijks een groei in. In de blog over de peuterspeelzaal vertelde ik al dat ik geen groei meer zag wat betreft de nieuwe ideeën tijdens het spelen. Ik zag dat ze echt toe was aan de volgende fase. Ze begint ons al echt na te doen op haar eigen manier.

Dat ze steeds meer fantasie krijgt merken we nu ook in de avonden. Ze heeft het elke avond over een leeuw op haar kamer. Ik moest even zoeken wat ze precies bedoelde maar boven op haar kledingkast staat de wieg met een handdoek erover heen. Door de handdoek ziet ze er iets heel anders in dan wij. Ze heeft nu lampjes aan en ik leg haar uit dat het geen leeuw is maar een wiegje voor een baby. Misschien moet ik het toch maar ergens anders neer gaan zetten. Ook vindt ze de stofzuiger opeens eng. Ik denk omdat het geluid vrij hard is. Als ik ga stofzuigen laat ik haar wat mee helpen of probeer ik haar af te leiden met een filmpje.

Welke ontwikkelingen vond jij opvallend aan de peuterfase?

Bron: 24baby.nl/Themanieuws.nl

Geef een reactie