Bekkenpijn

Een van de dingen die tegen kunnen gaan zitten is bekkenpijn.
Al sinds het begin van de zwangerschap loop ik dus met bekkeninstabiliteit. In het begin wist ik dit zelf niet. Tot het moment dat het voelde alsof ik “door m’n rug ging”. En dat trok niet meer bij. Ik heb een afspraak gemaakt bij de huisarts, en zo ben ik door verwezen naar een fysiotherapeut. Ik ben zelf ook even gaan googelen en kwam vrijwel direct uit op bekkeninstabiliteit. Een van de vragen die ik had was;

Hoeveel mensen hebben hier dan last van?

Ongeveer 50% van de zwangere vrouwen schijnt hier last van te krijgen.
Rondom de 10% krijgt het gelijk in het begin van de zwangerschap (Jackpot! dacht ik toen). De meesten pas na zo’n 20 weken.

Van iedereen hoorde ik dat ik er erg vroeg bij was! Ik was toen ongeveer 12 weken zwanger. Het ging na een paar weken fysio weer erg goed. Ik had voornamelijk last aan de linkerkant van m’n bekken. Na een paar weken kon ik zelfs stoppen met de fysio. Maar zo’n 2 weken na een val (jawel) plat op m’n buik kwam het terug aan de rechterkant. En was ik weer terug bij af (Met veel dank aan gestoei met vuurwerk door een paar pubers, kwam er een vuurpijl recht op ons af en weg rennen lukte dus niet meer door de verandering van het evenwichtspunt. En in plaats van helpen nog uitlachen ook!).


Een mooie blauwe plek. Dit was niet de enige. Van de grootste blauwe plek heb ik maar geen foto gemaakt 

Waar zijn bekkenklachten aan te herkennen?

Waar ik nog meer aan had was waar ik het aan kon herkennen. Achteraf had ik al vanaf de 7e zwangerschapsweek de 1e klachten. Maar ik dacht gewoon, het gaat wel over. Het begon met een pijn in m’n onderrug bij lang staan, bukken, maar vooral weer het rechtop gaan staan na het bukken. Dit was nog wel te verdragen. Daarom dacht ik eerder aan een verrekte spier dan bekkenpijn.

Na een dag werken ging ik even op de bank zitten. Bij het opstaan was het alsof ik door m’n rug ging. Ik heb drie dagen bijna niks kunnen doen. Daarbij straalde het uit naar m’n bovenbeen. Het is alsof de kracht uit mijn linkerbeen was. Soms kon ik van de pijn dat been ook niet meer optillen, ook niet tijdens het lopen. (Sta je dan opeens en kun je niet verder) Best frustrerend in een winkel bijvoorbeeld. Deze klachten beginnen nu aan de rechterkant ook sinds een week of twee. *Deze klachten verschillen heel erg per persoon!

Tips: Leven met bekkenpijn

  • Het enige wat echt helpt is er niet tegenin gaan, en op bepaalde momenten van de dag helemaal plat gaan liggen.
  • Paracetamol mag maar niet te veel.
  • Ga rechtop staan/zitten.
  • Stop met tillen van zware spullen.
  • Ga zo min mogelijk traplopen.
  • Maak een afspraak met een bekkenfysiotherapeut.
  • Ga na of je schoenen goed voor je zijn. Door schoenen die niet stevig genoeg zijn kun je meer last krijgen. Voor mij bleek dit ook het geval te zijn.

Bekkenband

Van de fysio kreeg ik een bekkenband. Door deze strak aan te trekken ondersteun je het SI-gewricht. Dit verminderd de klachten. Ik heb hier nieuwe €40,- voor betaald. Je kunt ze ook 2e hands krijgen.

Onbegrip

Helaas zijn er ook mensen die niet weten wat het is. Die denken dat het een vraag om aandacht is. Dat het wel mee valt. Of mensen die het allemaal wel beter denken te weten. Aandacht zoek ik persoonlijk niet zo op. Ik ga liever gezellig op de koffie. En ik probeer dit soort mensen te ontwijken. Hoe lastig dit ook is, discussies ga ik niet aan met mensen die dit niet kennen.

Vragen? Laat hier je reactie achter.
Meer weten? Klik op de onderstaande link.
Bron: 24baby.nl