Combinatietest

Waarom wij voor deze test hebben gekozen…

Omdat de mogelijkheid er is en omdat wij houden van een beetje zekerheid leek het ons eens goed idee om hier gebruik van te maken. Ondanks dat we niet tot de risicogroep behoorden en een extra echo is natuurlijk extra leuk. Ik vond de Combinatietest behoorlijk uitgebreid. Ondanks dat ze nog heel klein was, was er toch al heel veel te zien.

Met behulp van de combinatietest kan het risico worden ingeschat op een chromosoomafwijking bij je baby. De bekendste en meest voorkomende chromosoomafwijking is het Downsyndroom. De combinatietest bestaat uit een nekplooimeting (echo-onderzoek) en een bloedonderzoek bij de zwangere vrouw.

Nekplooimeting

Een onderdeel van de combinatietest is de nekplooimeting. Tijdens een echo wordt de dikte van de nekplooi van je baby gemeten. De dikte van de nekplooi hoort maximaal 3 millimeter te zijn. Iedere baby heeft gedurende de zwangerschap een dun vochtblaasje onder de huid in de nek. Dit wordt de nekplooi genoemd. De dikte van de nekplooi varieert met de zwangerschapsduur. Aangezien de nekplooi het meest duidelijk aanwezig is tussen de 11e en 14e week van je zwangerschap, wordt de nekplooimeting in die periode gedaan.

Bij de meeste foetussen met het syndroom van Down is de nekplooi verdikt. Hoe dikker de nekplooi, hoe groter de kans op een afwijking. Ook goed om te weten is dat er bij meer dan de helft van de foetussen met een verdikte nekplooi, na vervolgonderzoek, geen syndroom van Down wordt gevonden.

De uitslag kregen wij meteen te horen en was in ons geval ook super goed. Ik had ook eigenlijk niet anders verwacht omdat er bij de 12 weken echo al een neusbotje te zien was. De echoscopiste vertelde dat er bij baby’s met Downsyndroom vaak geen neusbotje te zien was. Wat ik ook erg prettig vond is dat er in ons geval verder werd gekeken naar de ontwikkeling. Wij wisten dus door middel van deze echo dat onze dochter geen klompvoetjes, open ruggetje of een hazenlip had. Ik weet niet of dit door alle echocopistes wordt gedaan. Maar hier kun je altijd even naar vragen.

Bloedonderzoek

Naast de nekplooimeting bestaat de combinatietest uit een bloedonderzoek. Dit bloed wordt onderzocht in een laboratorium. Het bloedonderzoek wordt uitgevoerd in de negende tot de veertiende week van je zwangerschap.

Dit onderzoek wordt door de verzekeraar vergoed vanaf een leeftijd van 37 jaar. Of bij andere redenen; bijvoorbeeld een eerder kindje met downsyndroom. Wij vielen hier buiten en moesten de kosten zelf betalen. Voor ons was dit bedrag ongeveer €170,-. Ik heb geen idee of dit een vast bedrag is of per regio kan verschillen. Tegenwoordig is het bedrag wat hoger. Wij hadden ook kunnen kiezen voor de NIPT-test. Dit is alleen een bloedonderzoek.

Andere blogs:

Je kunt hier de andere blog lezen van mijn bevallingsverhaal.

Bron:24baby.nl

Geef een reactie