Onze uitzetlijst voor een 1e kind

Toen ik nog zwanger was kreeg ik een uitzet lijst van de kraamzorg. Er moesten zoveel spullen gehaald worden. Maar hoeveel kleertjes moet je halen? En hoeveel hydrofieldoeken zijn handig om te hebben? En heb ik niet te veel of juist te weinig? Ik wil in deze blog graag vertellen wij wij hebben gekocht en wat ik wel en niet handig vond om te hebben. Zelf ben ik in het ziekenhuis bevallen maar persoonlijk vind ik dat je ook voorbereid moet zijn op een thuisbevalling ook al is dit niet je eerste keuze. Onze uitzetlijst voor een 1e kind. (waarom ik voor een ziekenhuisbevalling koos? )

De lijst

 • Kraampakket: Toen ik 3 maanden zwanger was heb ik het kraampakket aangevraagd. Deze kreeg ik via mijn zorgverzekering en omdat ik aanvullend verzekerd ben hoefde ik niks te betalen. Kijk of vraag dit dus even na!
 • Een matrasbeschermer: Deze zit ook in het kraampakket. Maar bij de Ikea koop je een vet makkelijke waterdichte matrasbeschermer voor een euro of 10,-! (klik op de link als je nog tips wil voor na de bevalling)
 • 2 Hoezen voor aankleedkussen: Ik vond het maar onzin! Je kan ook gewoon een handdoek op het kussen leggen zo ging het vroeger ook! Maar ik moet toegeven dat het wel handig is. Ik heb er 4.
 • Hydrofielluiers: Een stuk of 15 heb je zeker nodig, ze zitten altijd in de was. Ik gebruikte ze om af te drogen na het badderen en als spuugdoek, slabbetje, dekentje… Alles dus eigenlijk.
 • Spuugdoekjes: Zijn ook handig omdat ze een stuk kleiner zijn dan hydrofieldoeken. Ze worden nu nog steeds gebruikt voor de snotneuzen.😉
 • Verder heb je nodig:
 • Wiegje/ ledikantje
 • Matrasje
 • 2 Molton voor kinderbedje
 • 2 Hoeslakentjes
 • 2 dekentjes
 • 2 babymutsjes
 • Rompers: Minimaal 6 maat 50/56. Het zit vaak in de was dus ik heb meer gekocht. Mijn advies is wel 10. Dan kun je ook verschonen als de luier lekt of je kind alles nat heeft gespuugd.
 • 1 vestje of jasje
 • Truitjes of boxpakjes: minimaal 6 maat 50/56
 • Broekjes: minimaal 6 maat 50/56
 • Commode
 • Aankleedkussen
 • Beddengoed voor je eigen bed (molton, hoeslaken, dekbedovertrek, kussenslopen)
 • Flesje die je kunt bijvullen met water
 • Emmer en wasteiltje (thuisbevalling)
 • 2 kruiken van metaal
 • 3 pakken kraamverband en maandverband: (vloeien duurt gemiddeld 6 weken)
 • Hydrofielewashandjes: Oke een eerlijk antwoord; in de kraamweek heb ik ze gebruikt. Daarna eigenlijk nooit meer. Ik heb er 6 als opvulling voor de commode zeg maar.
 • Luieremmer: Ook zoiets wat ik direct al onzin vond, het kost veel geld en ik heb daarom een gewone prullenbak gekocht. Die doet het ook prima! En je moet beide gewoon zelf legen😉
 • Vloeibare zeep: Dit heb ik gevraagd als kerstcadeau. Ik ben dus nog steeds niet door mijn verzameling heen. Ik de gratis dozen waar je je online voor kunt aanmelden zitten vaak ook wel flesjes in om te proberen. Bij de verloskundige kreeg ik ook een koffertje cadeau met van alles er in.
 • Kammetje/borsteltje: Voor de haartjes, ik had een baby met weinig haar.
 • Babybadje en standaard
 • Nagelsetje
 • 2 flessen: Ik heb zelf gekozen voor het starterspakket van Dr Brown. Hierin zitten 3 flessen. 1 kleine en 2 grote. Met de spenen nummers 1,2 & 3.
 • Voeding: Omdat ik begonnen ben met borstvoeding en van plan was dit te geven,  had ik een klein doosje met 3 zakjes voeding van Nutrilon gekocht voor als er iets zou gebeuren waardoor ik niet kon voeden. Het kan geen kwaad dit in huis te hebben voor als je moet bijvoeden of wilt stoppen met de borst.
 • Rager: Om de fles schoon te maken

Nog wat tips

 • Wat ook aangeraden wordt bij een thuisbevalling:
  Maar wat ik zelf niet speciaal had gekocht is bijvoorbeeld aluminiumfolie om je kind warm mee te houden na de bevalling. En een kilo pak zout om bloedvlekken mee in te weken.
 • Wat ik zelf nog mis op de lijst:
  Is bijvoorbeeld vlekkenspray voor de spuug en ontlastingsvlekken die soms in de witte rompers zaten. Vanish of Shout vond ik wel handig.

Heb jij nog tips?

 • Mis jij ook nog iets? Of heb je nog goede tips? Laat dan je reactie achter!

Geef een reactie