Opgroeien op een waddeneiland

Dit zal weer een persoonlijke blog worden maar wel met wat tips. Als je er een keer op uit wilt gaan met je gezin wat is dan leuk om eens heen te gaan? Wat kun je nou met je kinderen doen op een Waddeneiland als Schiermonnikoog?

Eilander kind

Zelf ben ik opgeroeid op een eiland. Ik heb er ongeveer 21 jaar gewoond. Er is een hoop veranderd sinds ik weg ben zeker voor de kinderen. In 2011 ben ik gaan samen wonen en dus officieel geen “eilander” meer. Evelyn neem ik natuurlijk mee als ik terug ga naar mijn oude woonplaats. Hoe vaak ik in mijn leven wel niet de opmerking hebt gehad hoe “saai” het wel niet geweest moet zijn, en moet je dan elke dag met de boot naar de vast wal naar school?… Zelf kijk ik wel positief terug om op een eiland opgegroeid te zijn. Maar als kind zei ik toen al dat ik daar niet zou blijven. Ik wilde meer van de wereld zien en niet vast zitten aan de boottijden. En dan nu het antwoord op de vragen: Het begon met de basisschool, die is daar gewoon en dus hoef je niet dagelijks met de boot.

Voortgezet onderwijs (VMBO) is ook op het eiland te vinden. Als je verder gaat studeren aan MBO of HBO zal je wel in een stad verder moeten. Veel studenten zoeken een studentenkamer als ze een jaar of zestien zijn of gaan doordeweeks heen en terug.

Maar wat doe je daar in je vrije tijd als kind?

Als kind ging ik vooral naar buiten. Samen met klasgenootjes of alleen ging ik krabbetjes vangen in de jachthaven, Hutten bouwen bos. In het weiland aan het einde van de straat stonden een rij bomen aan een ondiepe sloot. In deze bomen hingen touwen waarmee we over de sloot slingerden. “zeker is dit ook wel eens mis gegaan en waren onze sokken drijf nat”. Als het mooi weer was gingen we naar De Berkenplas. De hoge duinen (bij de vuurtoren) beklimmen en er vanaf springen. Ook bij de bunker die sinds een aantal jaren ook geopend is voor publiek kun je als kind leuk spelen in de duinen. Natuurlijk naar het strand en in de zomer lekker zwemmen in zee of in het zwembad of bijvoorbeeld dieren aaien en verzorgen bij de kinderboerderij. Nu ik zelf een dochter heb die van fietsen houdt ga ik met Evelyn fietsen.

Bezienswaardigheden

Er zijn nog een aantal bezienswaardigheden: voor de schoolgaande kinderen is er een schelpen en bunkermuseum. Op het Hazeweitje is een speelbos gemaakt. Verder kun je natuurlijk surfen, schilderen in de bus op het strand (kunst atelier Schiermonnikoog) en natuurlijk vliegeren. Je kunt een ritje maken met de huifkar die door Belgische paarden wordt getrokken. En je kunt naar het puntje van het eiland met de Balgexpres. Verder vindt je in het dorp verschillende winkeltjes. En wil je wat leuke activiteiten doen met je kind? Kijk dan even in de Lytje Willem agenda of op de site van het VVV.

Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben laat dan even een reactie achter en volg ons op Insta!

Blogs oktober 2019

Bron: VVV/Natuurmonumenten.nl

Geef een reactie