Poepangst & andere peuterdingen

Poepangst

Als je online gaat zoeken op poepangst kom je meestal tegen dat een kind niet op de wc durft. Of “verlatingsangst” van de ontlasting. Ik vond dat er maar weinig informatie over te vinden is.

Wij zijn inmiddels druk bezig met het zindelijk worden en ik laat het zoveel mogelijk aan haar zelf over of ze naar de wc wil. Maar dat poepen is ineens een complete ramp! Ze is er zo vies van dat ze staat te kokhalzen als ze het ziet. Dus ze wil het ook absoluut niet meer zien. Plasangst bestaat ook maar gelukkig gaat dat goed.

Ze kan het dagen ophouden met het gevolg dat het hard is en het helemaal een ramp wordt! Ze wil het liefst helemaal niet poepen maar omdat het nou eenmaal moet gaat het nog in de luier. Ik ben dan allang blij dat ze het kwijt is. Wel kan ze al uren van te voren in paniek zijn en huilen voor het komt. De wc en het potje zijn eng. Ook met de brilverkleiner erop, dus ik ga met haar mee en help haar als ze wil zitten. Maar meestal wil ze er weer direct vanaf.

Poepangst

Wat doen we eraan?

  • Ik probeer haar uit te leggen en te blijven praten dat het normaal is en iedereen wel eens poept. Zelfs Nala, onze kat;).
  • Ze mag met ons mee naar de WC en doorspoelen. (Vindt ze leuk)
  • Toch blijven proberen door op de wc te zetten, wel zonder dwang.
  • We leiden haar af door liedjes zingen en overal over te praten wat er in ons op komt.
  • We letten op haar eten, Veel vezels en fruit.
  • Ze mag een sticker plakken als ze heeft gepoept.

Dit zijn wel onze belangrijkste punten van hoe wij het aanpakken. Maar ze is er nog niet overheen gegroeid, helaas…

Mocht je dus nog tips hebben, laat dan even een reactie achter.

Peuterspeelzaal

Deze week gaan we kijken bij de peuterspeelzaal. Deze peuterspeelzaal hoort bij het dagverblijf waar ze nu al heen gaat. Dus ik ben benieuwd of ze het leuk gaat vinden. Ze mag vanaf 2,5 jaar daar heen. In november is ze 2,5 jaar. Het is even de vraag hoelang de wachtlijst is. In hoop dat ze voor januari al mag omdat “de papa” dan weer gaat vertrekken voor een paar maanden. Ik wil voor haar geen verandering na verandering. Ik denk niet dat ze dat haar dat goed doet.

2 thoughts on “Poepangst & andere peuterdingen

  1. Je zou haar kunnen laten bellen blazen op de wc of het potje. Dat werkt afleidend en tevens fysiek ontspannend. Ook helpt het vaak om uit te leggen hoe het lijf in de basis werkt, daar is bijvoorbeeld het boekje: “pretpark de poepfabriek” heel leuk bij. En wat vaak ook helpt is uitleggen dat poepiedrollen héél erg van zwemmen houden, misschien net als zij en dat zij degene is die daarvoor kan zorgen, hoe magisch!

Geef een reactie