Rare woorden

Nou ben ik al een aantal jaren lid van een paar facebook groepen waar
ouders tips en opvoedkundige vragen kunnen delen die we allemaal tegen
komen als ouders. Ik mag graag de vragen over zindelijkheid,
voedingsallergieën, slaapproblemen, kledingmaten en natuurlijk de
grappige foto’s van kinderen die zich helemaal hebben onder gesmeerd met
Sudocrème of spinazie even lezen en bekijken. En soms plaats ik ook nog
even een reactie met hoe het er in ons gezin aan toe gaat.

Taboe!

Maar er is toch een ding waar ik in die groepen over val. En ik zie het regelmatig
terug komen… Ik krijg er zelfs nog een beetje kriebels en jeuk van. Namelijk de woorden piepie, doos, poes, foefoe, voorbips, flamoes??? Allemaal andere woorden voor het vrouwelijke geslachtsdeel. Waarom niet gewoon vagina?

School

Op de basisschool leren ze het een plasser te noemen. Zo kwam mijn dochter vorige week thuis met de mededeling dat ze geen piemel meer mag zeggen op school. Nou ken ik haar ook wel wat langer dan vandaag en ik kan me voorstellen dat ze dit nogal grappig en vooral luidruchtig en enthousiast, samen met nog twee klasgenootjes in de klas kan hebben gezegd. Ik was er niet bij maar ik kan me dus voorstellen dat de juf het soms ook wel genoeg vindt. Met het woord plasser kan ik dan ook prima leven.

Rare woorden

Maar waarom mag je als ouder het niet gewoon noemen zoals een volwassene het zou noemen? Namelijk gewoon vagina.

Kinderen leren door anderen na te doen.

Wist je dat; kinderen van drie jaar gemiddeld 1250 woorden begrijpen en ongeveer 1000 zelf kunnen zeggen. Als moeder heb ik toch de taak om het haar ook goed te leren? Als ik allemaal andere woorden ga bedenken voor de “plasser” of dus “vagina”, leer ik haar dan dat ze er niet over mag praten? Dat ze zich ervoor moet schamen? Tuurlijk is het privé. Ze gaat echt niet in haar blote bips buiten spelen. Maar je kan het woord dan toch wel gewoon uitspreken? Of is dit te volwassen? Ik vind het niet. 
Zo heb je dus ook nog het “achterwerk” of de “bips”. Billen of gewoon kont noem ik het. Net zoals dat poep hier geen kaka is en plas geen piepie. 

Geef een reactie