Vaccinaties

Inenten is zeker in deze tijd zo’n gevoelig onderwerp! Iedereen heeft hier een mening over… Wij doen wel mee aan het vaccinatieprogramma. Zelf zijn wij als ouder ook allebei ingeënt. En elke keer als er een naald in dat kleine beentje gaat. Vind ik dat net zo als elke ouder zo zielig! Maar ik vind het ook nodig!

De eerste 1,5 jaar krijgt je kind 5 prikken:


Rond de 6 weken DKTP- Hib- HepB- Pneu
Rond de 3 maanden DKTP- Hib- HepB
Rond de 4 maanden DKTP- Hib- HepB- Pneu
Rond de 11 maanden DKTP- Hib- HepB- Pneu
Rond de 14 maanden BMR en Men

En dit betekend het:

Hib      = Haemophilus influenzae type b
HepB   = Hepatitis B
Pneu    = Pneumokokken
BMR    = Bof, Mazelen en Rodehond
Men    = Meningokokken
DKTP   = Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis
DTP    = Difterie, Tetanus, Poliomyelitis

Wat is inenten:

In Jip en Janneke taal: Bij een inenting wordt het lichaam “besmet” met zwakke of dode ziektekiemen. Hierdoor maakt het lichaam kennis met de ziekte en bouwt het antistoffen op. Als je dan na de inentingen toch met een ziekte bijvoorbeeld BMR in aanraking komt herkent je lichaam dit en ruimt je lichaam dit direct op. Door het opbouwen van de antistoffen kan je wel een paar dagen wat ziekjes zijn of bijvoorbeeld huiduitslag krijgen. Inentingen worden eigenlijk alleen gegeven als je gezond bent. Wanneer je koorts hebt of verkouden bent kun je de afspraak uitstellen.

Inentingen worden vaak op het consultatiebureau gegeven maar dit kan ook bij de huisarts. Het is niet verplicht. Mijn kraamverzorgster gaf als tip om me hier van te voren even in te verdiepen. Natuurlijk zitten overal risico’s aan en zijn er altijd uitzonderingen. Je kunt in andere blogs zeker verhalen lezen over kinderen die heel ziek zijn geworden. Maar bij de meeste kinderen verloopt het gewoon goed. In ons geval heeft ze nergens last van gehad en wij zelf als kind ook niet.

Voorlopig zijn we even klaar met de prikken. Pas met vier jaar moet ze voor de DKTP.

Reacties

Wat ik in reacties vooral terug lees zijn meer verwijten over het verspreiden van de kinderziektes. Door deze reacties heb ik vooral het idee dat er veel onwetendheid is over dit onderwerp. Wat logisch is want zo duidelijk is het ook niet beschreven als je op de website van het RIVM kijkt. Terug naar de tip van de kraamverzorgster: Verdiep je hier goed in voor je een beslissing maakt.

Geef een reactie