Waarom wij kozen voor de combinatietest

Wij hebben gekozen voor de combinatietest. 

Omdat de mogelijkheid er is en omdat wij houden van een beetje zekerheid, het ons het beste leek om hier dus ook gebruik van te maken. Ondanks dat we niet tot de risicogroep behoorden. En een extra echo is natuurlijk extra leuk.

Informatie:

Met behulp van de combinatietest kan het risico worden ingeschat op een chromosoomafwijking bij je baby. De bekendste en meest voorkomende chromosoomafwijking is het Downsyndroom. De combinatietest bestaat uit een nekplooimeting (echo-onderzoek) en een bloedonderzoek bij de zwangere vrouw.

Nekplooimeting

Onderdeel van de combinatietest is de nekplooimeting. Tijdens een echo wordt de dikte van de nekplooi van je baby gemeten. Iedere baby heeft gedurende de zwangerschap een dun vochtblaasje onder de huid in de nek. Dit wordt de nekplooi genoemd.

De dikte van de nekplooi varieert met de zwangerschapsduur. Aangezien de nekplooi het meest duidelijk aanwezig is tussen de elfde en veertiende week van je zwangerschap, wordt de nekplooimeting dan gedaan.

De nekplooi hoort maximaal 3 millimeter dik te zijn, bij de meeste foetussen met het syndroom van Down is de nekplooi verdikt. Hoe dikker de nekplooi, hoe groter de kans op een afwijking. Overigens wordt bij meer dan de helft van de foetussen met een verdikte nekplooi na vervolgonderzoek geen syndroom van Down gevonden.

De uitslag kregen wij meteen te horen en was in ons geval ook super goed. Ik had ook eigenlijk niet anders verwacht omdat er bij de 12 weken echo al een neusbotje te zien was. De echoscopiste vertelde dat er vaan bij baby’s met Downsyndroom geen neusbotje te zien was.

Bloedonderzoek:

Naast de nekplooimeting bestaat de combinatietest uit een bloedonderzoek. Voor het bloedonderzoek wordt bloed afgenomen. Dit bloed wordt onderzocht in een laboratorium. Het bloedonderzoek wordt uitgevoerd in de negende tot de veertiende week van je zwangerschap.

Dit onderzoek wordt door de verzekeraar vergoed vanaf een leeftijd van 37 jaar. Of bij andere redenen; bijvoorbeeld een eerder kindje met downsyndroom. Wij vielen hier buiten en moesten de kosten zelf betalen. Voor ons was dit bedrag ongeveer €170,-.
Ik heb geen idee of dit een vast bedag is of per regio kan verschillen.
Wij hadden ook kunnen kiezen voor de NIPT-test. Dit is alleen een bloedonderzoek.

 Bron:24baby.nl

i284852689467136824_szw1280h1280_.jpg (480×360)

Geef een reactie