Wanneer is een goed moment voor een tweede kind?

Willen jullie ook nog een tweede kind? Was ooit een vraag. En dan bedoel ik dus wanneer kies je er voor om te stoppen met de anticonceptie. Ik ben er in een andere blog ook al eens op terug gekomen. Het antwoord is kort en simpel; Ooit. Dit antwoord is lekker rekbaar. Het kan volgend jaar zijn en zelfs over tien jaar klopt dit antwoord nog steeds.

Maar omdat er weer een aantal oefeningen en uitzendingen op het programma staan kan dit nog wel eens moeilijk worden om dit “te plannen”. Voor zover we dit natuurlijk kunnen plannen. De vorige keer ben ik gelijk aan het begin van de uitzending gestopt met de pil. Zo had ik vier maanden de tijd om mijn cyclus te leren kennen. Met wat hulp van een ovulatietest was het vrijwel direct raak.

Maar ook nu wil ik niet zwanger zijn tijdens een uitzending van meerdere maanden. De pijn in mijn bekken ben ik nog niet vergeten. En ook vlak na de geboorte hoop ik niet er direct weer alleen voor te staan. Maar als ik nog jaren ga wachten zal het leeftijdsverschil tussen Evelyn en haar broertje of zusje wel erg groot worden. Dus wat is handig? Ik heb natuurlijk een onderzoekje gedaan en de vraag gesteld:

Wat is een voor en nadeel van een groot of juist klein leeftijdsverschil? En deze antwoorden kreeg ik;

Van groot naar klein.

Bij een leeftijdsverschil van gemiddeld 3 jaar heb je het voordeel dat een kind redelijk zelfstandig is. Ze kunnen zelf lopen, Zijn zich wat meer bewust van alles, snappen dingen beter en zijn soms zindelijk of bijna zindelijk. Wanneer er 4 jaar of meer tussen zit gaan ze naar de basisschool en heb je wat meer tijd voor je zelf, huishouden of om wat met je jongere kind te gaan doen. Een nadeel kan wel zijn dat wanneer de oudste uit de luiers is en je weer een baby krijgt je dus ook weer terug bij de luiers bent. Ook bijvoorbeeld dagjes uit kunnen lastig zijn. Wat het oudste kind aanspreekt kan de jongste misschien wel afschrikken.

Wanneer er een klein leeftijdsverschil is bijvoorbeeld twee jaar of nog minder kunnen ze elkaar wat vermaken. Tijdens de zwangerschap kun je je rust pakken wanneer de oudste slaapt. Maar natuurlijk zijn er ook nadelen. Denk aan de nachten, vooral als ze ziek zijn. Speelgoed van elkaar afpakken en de drukte omdat ze nog overal hulp bij nodig hebben. Maar het hangt natuurlijk ook van het karakter van je kinderen af of het zwaar zal zijn of niet.

Conclusie: We gaan er nog veel over nadenken, voorlopig nog even geen tweede.

Geef een reactie