Wat kan een baby zien 0-6 maanden

Toen ik zwanger was wist ik dat een baby minder goed kon zien dan een volwassene. Ik wilde alles weten over wat baby’s wel en niet zouden kunnen zien. Nog steeds vind ik dit heel interessant. Elke maand vanaf de geboorte ga ik op zoek naar wat Evelyn wel en niet ziet, en elke maand ziet ze steeds meer!

Een pasgeboren baby ziet wel licht, vormen en bewegingen. Je baby kan je gezicht ook wel zien als je het vast houdt. Maar je kind kijkt vooral nog naar contrasten bijvoorbeeld je haargrens of wenkbrauwen. Ze herkennen je dus ook niet aan je gezicht maar aan onder andere je geur, stem, hartslag en warmte. Alles wat meer dan 25 cm is, ziet er wazig uit. Een baby kan nog niet met beide ogen naar iets kijken en de ogen dwalen ook nog vaak af. Dit is normaal. Het licht van een raam of lamp ziet een baby wel. Maar hier heeft een baby vrijwel geen last van. Het kan dus ook prima om een lampje aandoen in de kamer waar je baby slaapt. De eerste uren na de geboorte van mijn dochter keek ze ook steeds naar een lamp boven ons. Maar ze viel ook heel makkelijk in slaap terwijl het zonnetje naar binnen scheen.

1e en 2e maand

De ogen van een baby van 1 á 2 maanden oud werken nog niet zo goed samen. Een voorwerp of persoon die dichtbij is kan een baby soms al wel volgen met z’n ogen. Houd maar eens een speeltje vlak voor het gezichtje van je baby en beweeg deze van links naar rechts. ( Als je baby dit niet volgt is dit ook geen probleem) Als een baby een paar weken oud is kan het ook kleuren onderscheiden. Denk maar aan rood oranje geel en groen. Deze trekken je kind dan ook het meest aan. Met boekje en speelgoed met felle heldere kleuren kun je je baby helpen met het onderscheiden van kleuren. Een mooie poster of lamp in de kinderkamer kan bijvoorbeeld ook.

3e en 4e maand

Een baby gaat nu nog meer patronen, vormen en kleuren herkennen en gaat scherper zien. Een baby kan zich beter richten op één ding en kan zelfs rond kijken zonder het hoofd te bewegen. Ook de z’n eigen handjes zijn super interessant. Je kunt eens proberen een speeltje te verplaatsen. Misschien probeert je baby het te zoeken? Zo zal je baby wat meer rond gaan kijken waar het speeltje is. Als je baby in de box ligt probeerd je kind je dan ook te volgen als je op een andere plek gaat staan?

Voorbeelden van speelgoed waarmee je kunt stimuleren.

5e en 6e maanden

Een baby begint met 5 maanden een verschil te zien in felle en zachte kleuren. En kan beter diepte en afstanden inschatten. Rond de 6 maanden zal een kind een snelle bewegingen kunnen volgen. Denk aan een bal dat weg rolt. Ook kan een baby al veel beter iets vast pakken en zelf in z’n mondje doen. Mocht je je zorgen maken of je kind wel goed kan zien dan kun je vanaf 6 maanden een oogtest laten doen. Dit kan vaak op het consultatiebureau.

Wat ziet mijn baby?
Klik op bovenstaande afbeelding om de interactieve tool van Visiondirect te gebruiken

2 thoughts on “Wat kan een baby zien 0-6 maanden

Geef een reactie