Wat ziet een baby deel 2

Toen ik zwanger was wist ik dat een baby minder goed kon zien dan een volwassene. Maar wat ziet een baby dan? Ik wilde alles weten over wat baby’s wel en niet zouden kunnen zien. Nog steeds vind ik dit heel interessant. Elke maand vanaf de geboorte ga ik op zoek naar wat Evelyn wel en niet ziet, en elke maand ziet ze steeds meer!

Na 7 maanden ziet een baby al zoveel meer dan vlak na de geboorte. Zo rond de 7-8 maanden kan een baby mensen en voorwerpen herkennen die aan de andere kant van de ruimte zijn. Rond de 11 maanden ziet een baby bijna alles. Pas vanaf een jaar zie een baby net zoveel als een volwassene. Na een aantal jaren kan een kind inschatten hoe snel een bal op hem of haar af komt rollen.

Maar wat als de oogjes zich minder goed ontwikkelen?

Stel je hebt het idee dat je kind scheel begint te kijken. Of dat de pupillen niet rond zijn maar een andere vorm hebben, of dat de pupillen in plaats van helemaal zwart, witte stipjes heeft of helemaal wit is. Dat is het goed om dit met de huisarts of op het consultatiebureau te bespreken. En te vragen voor een verwijzing naar een oogarts.

Een lui oog

Bij ongeveer vier op de honderd mensen kom een lui oog voor. En dit kan ook nog eens erfelijk zijn. Wanneer de ontwikkeling van het scherp kunnen zien nog bezig is kan een lui oog ontstaan. Dit is bij je kind vanaf ongeveer 3 maanden tot 8 jaar. Het goede nieuws is dat je het oog in deze periode kunt behandelen zodat je kind weer scherp kan gaan zien. Een lui oog is een oog wat niet goed scherp kan kijken. Dit oog zou prima kunnen werken maar is door de hersenen “uit” gezet. Het wordt te weinig of soms helemaal niet gebruikt. Met oogdruppels, een bril, of door het goede oog af te plakken kan het luie oog goed behandeld worden. Het is wel persoon verschillend wat de beste behandeling is.

Ooievaarsbeet op haar ooglid

Evelyn heeft een ooievaarsbeet op haar ooglid. Een ooievaarsbeet komt best veel voor. Omdat het soms niet direct te zeggen is of het om een ooievaarsbeet gaat of een aardbeienvlek wisten wij ook niet of dit gevolgen ging hebben voor haar oog en zicht. Een aardbeienvlek kan groeien en veranderen waardoor ze een lui oog had kunnen krijgen. Een ooievaarsbeet blijft meestal vlak en zal dus geen gevolgen hebben voor het oog.

Wil je meer lezen over de blog “geboortevlekken” klik dan op de link.

Geef een reactie