Wist je dit over waterpokken?

Een dreumes met waterpokken

Als je kinderen hebt komt je het ooit tegen… de waterpokken. Ik had me laten wijs maken dat het een voorjaarsziekte was. Dus de eerste plekjes die ik onder de luier tegen kwam koppelde ik ook totaal niet aan de waterpokken. Nu weet ik beter! Die plekjes zaten al snel in haar gezicht, haar buik en rug. En toen ben ik maar weer op onderzoek uit gegaan.

Wist je dat?

 • Bijna iedereen de waterpokken krijgt? (Hier en daar een uitzondering natuurlijk.)
 • Het meestal begint met een verkoudheid en of wat grieperig zijn.
 • Dit erg besmettelijk is al twee dagen voor je de eerste bultjes ziet. Pas als er een korstje op de bultjes zit zijn ze niet meer besmettelijk.
 • Het is moeilijk te voorkomen. Het wordt verspreid door bijvoorbeeld te hoesten en door te niezen. Wanneer je deze druppeltjes inademt kun je al besmet raken.
 • De bultjes kunnen overal zitten, ook in de mond. Erg pijnlijk is dat en het zorgt ervoor dat het kind niet meer wil eten en drinken.

  Eten en drinken
  Ik heb na wat eet problemen bij Evelyn even in haar mondje kunnen kijken en zag wat witte puntjes op haar tong. Het verklaarde gelijk een hoop. Ze wil wel dreumesmelk drinken. Ik heb wat navraag gedaan over de hoeveelheid wat ze mag aan dreumesmelk. Omdat ze zo weinig drinkt op dit moment bied ik haar wat extra dreumesmelk aan. Ze mag 300 ml in totaal al het andere drinken weigert ze. Ze drinkt sowieso dagelijks nog ongeveer 100 ml dreumesmelk omdat ze het lekker vindt. Zolang ze er nog om vraagt mag ze dit van mij. Dit is ook een tip van het consultatiebureau.
 • Na ongeveer 10 dagen zouden ze geen last meer moeten hebben van de bultjes. (Ik ben benieuwd)
 • Het is niet nodig om de waterpokken te behandelen maar er zijn wel veel verschillende middeltjes te koop bij drogisterijen om onder andere de jeuk te verlichten. Een goede tip dat ik kreeg was een havermout badje. Door de havermout drogen de plekjes snel in en heeft het kind minder jeuk. Al geef ik geen garantie dat het bij iedereen goed werkt. Ik heb nu een paar havermout badjes gedaan en de plekjes zien er wel wat rustiger uit. Dus het is het proberen waard.
 • Zinkzalf werkt ook goed. Sudocreme was al favoriet en dat is nu niet anders.
 • Kinderen mogen naar school of de opvang. Maar meldt het wel even van de waterpokken.

Middeltjes

Hier heb ik goede verhalen over gehoord:

We zitten er nog middenin. Er komt misschien nog wel een update volgende week.

Update (De pokken zijn vertrokken)

Het havermout badje deed goed werk! Binnen en paar dagen zag haar huid er stukken rustiger uit. De waterpokken heeft bij haar geen tien dagen geduurd. Binnen een week was ze van de meeste blaasjes af. Nu zien we onder de luier nog wat plekjes. Maar dit is altijd bedekt dus het zal vast nog even duren voor de laatste plekjes verdwenen zijn. We zijn er in ieder geval goed doorgekomen.

Als je meer wilt weten klik dan op de link bij de bronnen.

Bron: RIVM & Thuisarts.

Geef een reactie